İyi bir saç ekimi nasıl olmalıdır?
İyi bir saç ekimi belli bir sıklıkta ve doğal görünümün elde edildiği saç ekimidir. Başarılı bir saç ekiminde dışarıdan bakıldığında ekim izi belli olmaz.
Başarılı bir saç ekiminde ön saç çizgisinin konumu girinti ve çıkıntıları da iyi planlanmalı, bir görüntü arz etmelidir. İyi bir saç ekiminde saç ekimini yapacak uzman doktorun marifeti, el becerisi, tasarım ve sanatsal yeteneği çok önemlidir.
Nakledilecek saç kökleri için açılan kanalların açıları ve bu açıların yönleri saç dökülmesi öncesindeki doğal saçların açı ve yönleriyle uyumlu olmalıdır. Ekilen saçların açı ve yönleri, doğal saçlarının çıkış açısı ve yönleriyle aynı olursa ekim sonrasında doğal görünümlü, hastanın istediği gibi taranabilir ve şekil verilebilir saçlar ortaya çıkar.
Eğer nakledilecek saç kökleri için açılan kanalların açıları ve yönleri iyi ayarlanamazsa “çim adam” görünümü de dahil hiç istenmeyecek görüntüler ortaya çıkabilir.
Saç ekiminden önce nelere dikkat etmeli?
FUE tekniği kullanılarak yapılacak saç ekiminde saçlarının 0,3 mm kısaltılması gerekir. Bu durumu bilmeli, tedavi sonrası iyileşme sürecini de dikkate alarak saç ekiminden önce 7-10 günlük izin almalısınız.
Operasyondan önce gerekli muayene ve tetkikleri yaptırmalısınız. Eğer kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız operasyonun bir hafta öncesinden bunu kesmelisiniz. Tedavi olduğunuz başka hastalıklar ve kullandığınız ilaçlar varsa saç ekimi öncesi muayenede bu durumu doktorunuza söylemelisiniz.
Eğer alkol kullanıyorsanız operasyonun en az yedi gün öncesinden alkol kullanımını kesmiş olmalısınız. Saç ekimi yaptıracak kişiler, operasyon günü baştan geçirilerek giyilen elbiseleri tercih etmemeliler, gömlek gibi kollardan giyilip çıkarılan rahat giysileri tercih edilmelidir.
Saç ekim işlemi ne kadar sürer?
Saç ekimi operasyonu, gerçekleştirilen işleminin yoğunluğuna da bağlı olarak, aynı günde ve tek seansta hazırlık süreci dahil 6 ile 9 saat içerisinde tamamlanabilir. Bu süre saçsız alanın büyüklüğüne göre artar veya azalır. Eğer saçsız alan büyükse ekim işleme birkaç seansta yapılabilir. Böyle durumlarda her bir seans arasında 6 – 12 ay ara verilmelidir.
Saç ekiminden sonra ilaç kullanılabilir mi?
Saç ekiminden sonra enfeksiyon riskine karşılık koruyucu amaçlı olarak 5 gün süreyle antibiyotik kullanımı önerilebilmektedir. Şişlik ve ödem oluşumunu önlemek için buna uygun bir ilaç önerilir. Eğer sancı olursa birkaç defa ağrı kesici de alınabilir.
Saç ekimini sonrasında nelere dikkat etmeli?
Sağlıksız ortamlarda bulunulmamalı, ağır işlerde çalışılmamalıdır. Operasyon bölgesini en az iki hafta süreyle çarpma vurma gibi fiziksel darbelerden ve yoğun güneş ışınlarına karşı korunmalı, gerekirse bu amaçlı şapka kullanmalıdır.
Operasyon bölgesine doktorun tavsiye ettiği ilaç ve ürünler dışında hiçbir kimyasal madde sürülmemeli.
İyileşme sürecinin çabuklaşması ve ekimi yapılan saç köklerinin tutunmasını kolaylaştırmak için alkol ve sigaradan kaçınmak gerekir.
Saç ekimi işleminden sonra yapılması gereken işler hastaya ayrıntılı olarak mutlaka verilecektir. Bu talimatlara titizlikle uyulmalıdır.
Saç ekiminden sonra beslenmede dikkat edilecek özel bir durum var mı?
Saç ekiminden sonra özel bir beslenme rejimine ihtiyaç yoktur, kişi normal beslenmesine devam eder.
Saç ekiminden sonra kafanın korunması gerekir mi? Gerekiyorsa nasıl korumalıdır?
Yeni ekim yapılan saç kökleri hassas olacağından, operasyondan sonraki ilk birkaç hafta süreyle operasyon bölgesi çarpma vurma gibi fiziksel darbelere ve güneş ışınlarına karşı çok iyi korunmalıdır. Bu amaçla dışarı çıkarken şapka kullanılabilir. Şapka dışarı çıkıldığında operasyon bölgesini toz ve kirli havaya karşı da korur.
Saçlar üçüncü günden itibaren her gün, günde bir defa olmak üzere yıkanır. Yıkama işlemi sırasında operasyon bölgesi kesinlikle tırnaklar kullanılarak ovulmamalı, avuç içi ve parmak uçları kullanılarak hassas hareketlerle yıkanmalıdır.
Saç ekiminden sonra ne zaman spor yapabilirim?
Bir hafta süreyle spora ara vermelidir. Bir hafta sonrasında yürüyüş, koşu gibi hafif sportif aktiviteleri yapılabilir. Halter gibi ağırlık kaldırma sporları, çarpma vurma gibi riskler içeren futbol ve benzeri sporlara en az üç hafta ara verilmelidir. Üç haftadan sonra futbol oynanabilir, ancak yine de dikkatli olunmalı topa kafa ile vurulmamalıdır.
Saç ekiminden ne kadar süre sonra deniz ve saunaya girilebilir?
İki-üç hafta süreyle denize, saunaya veya hamama girmemelidir. Buralar enfeksiyon riskini arttırır.
Saç ekiminden ne kadar süre sonra saç tıraşı olunabilir?
Saç kesiminde, kafaya baskı uygulayan ustura ve tıraş makinesi gibi aletler altı ay süreyle önerilmez. Tıraş için saçlı deriye dokundurmadan kullanılabilen makas tercih edilmelidir.
Saç köklerinin alındığı bölge ile ekim yapılan bölgedeki saçların uzunluk farkının giderilmesi amacıyla operasyondan üç hafta sonra verici saha tıraş edilebilir. Ekim işleminden bir ay sonra ise ekim yapılan bölge tıraş edilebilir.
Ekim yapılan saçlar ne zaman çıkmaya başlar?
Ekimi yapılan köklerden 1-1,5 ay sonra saçların çıktığı görülür. Çıkan ilk saçlar zayıf yapıdadır ve tamamen dökülürler. Daha sonra bu köklerden kalıcı saçlar çıkar. Saç ekiminin belirgin etkisi 3-4 ay sonra görülmeye başlar. 6 ay sonrasında ekimi yapılan köklerin %80’inden yeni saçlar çıkmış olur. Ekim yapılan alanda saçların tamamen çıkması 9-12 ayda ancak tamamlanır.
Saç ekiminden sonra en az ne kadar süre sonra tekrar saç ekimi yaptırabilir?
İkinci bir saç ekimi yapılacaksa en az 6–7 ay beklenmesi önerilir. Bu konuda beklenmesi tavsiye edilen ideal süre ise en az 1 yıldır. Çünkü ikinci ekimi planlayabilmek için yapılan bir önceki ekimin kesin sonuçlarını görmek gerekir. Saç ekimi yapılan alanda tüm çıkışların tamamlanması ve yara izlerinin tamamen kapanması bir yıl içerisinde tamamlanmaktadır. Verici bölgenin toparlanması ve tamamen iyileşmesi için de bu kadar süre beklemekte fayda vardır.
Saç ekim işlemi kaç kez yapılabilir?
Ekim yapılacak alanın genişliği ile verici alanın durumuna bağlı olarak saç ekimi tek veya birkaç seansta yapılabilir. Verici bölgede nakledilmek üzere yeterince saç kökünün bulunması ve ekim yapılacak alanın da geniş olması durumunda istenilen kadar saç ekimi yaptırabilir. Saç açıklığı az ise bir seans yeterli olur. Açıklık fazla ise saçların sıklaştırılması için ikinci veya üçüncü kez bu bölgelere ekim işlemi yaptırılabilir. Tabii ki bu işlem için, yukarıda da ifade edildiği gibi, verici alanda nakledilebilecek, yeterli sayıda saç kökünün bulunması gerekir.
Çok fazla seans saç ekimi yaptırmak zararlı mıdır?
Verici bölgede nakledilmek üzere yeterince saç kökünün bulunması ve doktorun da uygun görmesi durumunda istenilen kadar saç ekimi yaptırabilir.
Ekilen saçlar ne kadar uzatılabilir?
Saç ekimi sonrasında çıkan saçlar kişinin kendi doğal saçlarıdır. Saç dökülmesi öncesindeki saçlara nasıl bir bakım yapılıyorsa ekim sonrası çıkan saçlara da benzer bir bakım uygulanabilir. Nakil sonrasında çıkan saçlar istenildiği gibi uzatabilir.